YeniAnayasa

YeniAnayasa

27 Nisan 2015 Pazartesi

G20'nin siyasi konulara da girmesini istiyoruz Ekonomik ve finansal çerçeveden siyasi çerçeveye de G20'nin mutlaka ulaşması gerekiyor 27 Nisan 2015 İSTANBUL

'G20'nin siyasi konulara da girmesini istiyoruz'

  27 Nisan 2015 İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Babacan, 

"G20'nin siyasi konulara da girmesini istiyoruz. Ekonomik ve finansal çerçeveden siyasi çerçeveye de G20'nin mutlaka ulaşması gerekiyor" 

dedi.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yarının Kurulması-Hedef 2023" başlığını taşıyan Forum İstanbul 2015'in açılışında yaptığı konuşmada, bu yıl aynı zamanda Türkiye'nin G20 platformuna başkanlık yaptığına değinerek, temsil gücü yüksek bir platform olmasının G20'nin siyasi meşruiyetini kuvvetlendirdiğini ve G20'nin mutabık kaldığı bir konunun dünya geneline yayılmasının çok kolay olduğunu dile getirdi.
Ali Babacan, G20 toplantılarının ilk olarak finanstan sorumlu bakanlar ve merkez bankası başkanlarıyla başladığını, 2008-2009 kriziyle beraber liderler zirvesi de yapılmaya başlandığını anımsatarak, "Çünkü krizi sadece G7'nin kendi arasında konuşup çözmesi mümkün değildi. Zaten G20 liderler zirvesi yapılmaya başlandığından bu yana G7'nin ekonomik konulardaki etkinliği önemli ölçüde azaldı. Bunun neticesinde de G20 artık küresel finans, küresel ekonomi konuşuluyorsa temel platform haline geldi" değerlendirmesinde bulundu.

"Bazı ülkeler G20'nin siyasi konulara girmesine karşı çıkıyor"


Ali Babacan, G20'nin siyasi konulara da girmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti: 

"G20 dış politika, uluslararası güvenlik gibi pek çok konuyu tartışmalı, konuşmalı. Temsil gücü yüksek bir yapının ulaştığı her bir ortak nokta dünya için çok kıymetli olacaktır. Fakat bazı ülkeler Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni zayıflatacağı ve dünya sistemindeki konumunu bir bakıma sulandıracağı endişesiyle bunu pek istemiyor. 
Enteresandır; G20'nin siyasi konulara girmesine en şiddetle karşı çıkan ülkenin dönem başkanlığı yaptığı yıl bir akşam yemeği boyunca liderler tamamen Suriye krizini tartıştı.
Dolayısıyla bizim bu konudaki çabamız devam edecek. Nasıl zamanında G20'nin liderler zirvesi olması yönünde çabamız olduysa, şimdi ekonomik ve finansal çerçeveden siyasi çerçeveye de G20'nin mutlaka ulaşması gerekiyor. Bu bir ihtiyaç. Hele dünyadaki krizlere, jeopolitik sorunlara, insani krizlere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin artık çözüm üretmediği bir ortamda G20'nin bu boşluğu doldurması gerekiyor."
Babacan, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı'nda ilan ettiği kapsayıcılık, uygulama ve yatırım önceliklerinin G20 üyeleri arasında geniş kabul gördüğünü aktardı. Babacan, kadınlara yönelik W20 girişiminin de Türkiye'nin dönem başkanlığında G20'ye kazandırdığı yeni bir yapı olacağını söyledi.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu