YeniAnayasa

YeniAnayasa

21 Nisan 2015 Salı

Müslümanların acılarına karşı duyarsız bir uluslararası psikoloji var HDP'nin yıkıcı siyasetiyle paralel yapı arasında irtibatlar var Diasporayı tatmin etmek mümkün değil AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 22 Nisan 2015 ANKARA


'Üçüncü taraflar meseleyi sürekli kaşıyorlar'

22 Nisan 2015 ANKARA

Başbakan Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin "Üçüncü taraflar bu meseleyi sürekli kaşıyorlar. Ermeni diasporasının bütün meselesi de bir intikam almak" dedi.


AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 24'teki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu,1915 olaylarıyla ilgili yayınladığı taziye mesajının sorulması üzerine Türkiye'nin yaklaşımını şöyle açıkladı:


"Bu konuda da karşılıklı olarak acımızı paylaşmak üzerinden birbirimizi anlamaya ve geleceği inşa etmeye dayalı bir yaklaşım sergiliyoruz. 
Yani tarihi doğru anlayalım bugünkü siyasete barışçıl bir şekilde yansıtalım ve geleceği birlikte inşa edelim.  
Türkiye'nin resmi yaklaşımı bu."

"Bir öfke dili oluşturuluyor"

Türkler ve Ermenilerin tarihinin sadece 1915'ten ibaret olmadığını belirten Davutoğlu, 

"Geçen sene İngilizce bir makale yayınladım, şu anda da bir kitap çalışmam var, Osmanlı tarihinin nasıl yorumlanacağı üzerine.
 Bizim hedefimiz bu. 

Buna karşılık karşı tarafta onlarca yıldır sürdürülen, nesilden nesile aktarılarak bir şekilde tarihin tek boyutlu bir anlatımıyla bir öfke dili oluşturuluyor.
 Bu öfke dilinin bir sektörü oluşmuş durumda" diye konuştu.

"Diasporayı tatmin etmek mümkün değil"

"Diasporayı tatmin etmek mümkün değil" 

diyen Davutoğlu, Diaspora ile Amerika'ya her gittiğinde görüştüğünü belirtti.
Davutoğlu, görüşmelere ilişkin şöyle konuştu: "Biz çok rahat konuşabiliyoruz, karşı tarafta bu rahatlık yok. Benimle konuşanlar genellikle 'aman basın duymasın' diyor. Duydukları zaman da aşırı kanattan bir Ermeni aydın şöyle bir yazı yazdı: 'Eğer Türk Dışişleri Bakanı Amerika'da saatlerini Ermeni Diasporası'na ayırıyorsa burada bir tuzak var demektir. Kimse böyle bir tuzağa gelmemeli.'"
Bu tür yorumlara tepki gösteren Davutoğlu, "Konuşursanız tuzak, taziye yayınlarsanız yetmez, mesafe koyarsanız zaten Türkler açık görüşlü değil, peki ne yapmamız isteniyor. Acıları paylaşalım diyorsunuz, hayır sizin acılarınız unutulsun bizim acıları anlayın, bizim acılar için özür dileyin" diye konuştu.
"Ermeniler bu toprakların asli çocuklarıdır"
Ermeni vatandaşların Türkiye'de pek çok görevde bulunduğunda dikkati çeken Davutoğlu, Etyen Mahçupyan ve Markar Esayan'ı örnek göstererek şöyle konuştu:


"Ermeni olması hasebiyle değil, saygı duyduğum bir entellektüel olduğu için Etyen Mahçupyan danışmanım.

 Yaşı dolduğu için emekliye ayrıldı her zaman görüşür ve konuşuruz. Şimdi Markar Esayan milletvekili adayımız.

 Cumhuriyet tarihinde belki ilk defa. Biz aday göstereceğimiz ortaya çıkınca CHP de gösterdi.

 Normalleşme budur. Ermeniler bu toprakların asli çocuklarıdır."

"Üçüncü taraflar bu meseleyi sürekli kaşıyorlar"

"Mesele, Türkler ile Ermeniler arasında kalmış olsa çok daha rahat çözülebilecek" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Bize ön yargıyla ve kibirle yaklaşana aynı ön yargıyla mukabele etmeyiz ama kibrinin karşılığını veririz. Burada bu üçüncü taraflar bu meseleyi sürekli kaşıyorlar. Ermeni diasporasının bütün meselesi de bir intikam almak." dedi.
Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Dolayısıyla birileri bu yaranın kapanmasını istemiyor. Biz böyle bir suçu kabul etmeyiz. Bu üçüncü taraflara çağrımız; gölge etmesinler başka ihsan istemez. Bıraksınlar biz Türkler Ermeniler oturur dertleşiriz, hediye alır veririz. Birlikte kendi dünyamızı keşfederiz."

"Müslümanların acılarına karşı duyarsız bir uluslararası psikoloji var"

Mısır ve Suriye'de yaşananları da değerlendiren Davutoğlu, "Böyle bir dünyada bu olayları durdurma yönünde bir irade görmüyorsunuz. Çünkü ölenler doğulu, Müslüman, Hristiyan falan ama nihayet başka bir kültürün unsuru olarak görülüyor" dedi
Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Hele hele bu anlamda Müslümanların acılarına karşı son derece duyarsız bir uluslararası psikoloji var. Neden IŞİD diye bir vaka İslam'la özdeşleştiriliyor da öldürülen 300 bin Suriyeli İslam'la özdeşleştirilmiyor. 'Bu Müslümanlar niye öldürülüyor' diye neden sorulmuyor. Veya Mısır'da ya da başka bir yerde olsa acaba İslam argümanı kullanan bir rejim bu kadar idam kararı veriyor olsaydı acaba şu ana kadar kaç ambargoya muhatap olurdu?
 (Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı) Mursi yapsaydı bunu acaba İslam'la ilgili nasıl bir algı oluştururlardı ve ne kadar ambargo uygularlardı. Peki Sisi yaptığında ne fark var? Sisi, Gazze'deki tünelleri kapatıyor çünkü Sisi, Gazze ablukasına yardım ediyor, çünkü Sisi için İsrail'in güvenliği, Mısır'daki insanın onurundan daha önemli. Gazze'ye giden o hayat yolunu kapatmak ne demek, Gazze ablukasına katkıda bulunmak ne demek? 
Türkiye için böyle bir şey düşünülebilir mi? En karşı olan bile bunu yapmaz, bu farklı bir kültür ama bunu yaptığı için ödüllendiriliyor Sisi ve sessiz kalınıyor."

"Bir el Esad'ın yaşamasını istiyor"
Davutoğlu, İdlib'in muhaliflerin eline geçmesine rağmen haber olmadığını belirterek, Suriye rejimini meşru göstermek için muhalifler yerine "Nusra Cephesi'nin İdlib'i ele geçirdiğinin" yazıldığını aktardı.
Halep'te muhaliflerin ciddi ilerleme sağlamasına rağmen bunun gündemde olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Neden? Psikolojinin değişmesini istemiyorlar.Çok önemli istihbari bilgiler her gün bizim önümüze akıyor ama bir el, Esad'ın yaşamasını istiyor, aynı Sisi gibi. Esad'ın da ailesinin de İsrail'e hiçbir zararı olmadı. Esad yönetiminde de her iki yönetimde de İsrail'e dönük hiçbir."
"Meclis'te yan yana otururuz"

"HDP barajı geçecek mi sorusuna, Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bizi ilgilendiren tek şey zihnimizdeki Türkiye'yi inşa edebilmek.

 Geçerse, Meclis'te yan yana otururuz, geçmezse ama bir tek şeyle ilgilendirir, geçmediği zaman gürültü çıkarmamaları lazım"


Davutoğlu, 

"Ben gerek HDP'nin gerek CHP'nin bildirgelerini okuduğumda veya herhangi birisi okuduğunda zihninde bir Türkiye tablosu canlanmıyor. Canlanan şey; insanları nasıl kandırabilirim, nasıl oylarını alabilirim" dedi.


Ağrı'da yaşanan olaylar

"Ağrı'da yaşanan olaylarda terör örgütü PKK'nın elindeki silahı ateşliyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz"

 sorusunu da yanıtlayan Davutoğlu, çift 

üsluplu siyasetle ilgili bir sıkıntı olduğunu ve 

 bu durumun HDP'de çok bariz görüldüğünü vurguladı.


Davutoğlu, 
 "Türkiye'nin belli yerlerini dolaşıp barış güvercini gibi konuşacaksınız ama dönüp PKK'ya 'niye silahları bırakmıyorsun, ben burada siyaset yapıyorum' demeyeceksin. Bu iki yüzlülükle Türkiye'de siyaset yapılamaz" diye konuştu. Kendilerinin seçim güvenliğini teminat altına alma görevi bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ağrı'daki olay tekerrür ederse bir an bile tereddüt etmeden aynı tedbiri yine alırız. Ben ilgili bütün güvenlik birimlerinden bilgi aldım. Bir şey konuşuyorsak bunun bir karşılığı var."

"HDP'nin yıkıcı siyasetiyle paralel yapı arasında irtibatlar var"

Ahmet Davutoğlu, paralel yapıyla mücadeleye ilişkin sorular üzerine, bu yapıyla kimlerin gizli temas içinde olduğuna bakıldığında oyunun ne kadar büyük olduğunun görüleceğini söyledi.
HDP'nin bu yıkıcı siyasetiyle paralel yapı arasında irtibatlar bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Açık ve net ifade ediyorum. Bu bir kanaat ve izlenim değil. HDP için de bu bir sınav. Neden Demirtaş'ın bazı seyahatler sonrası bir renk değişimi içine girdiğini de herkesin sorgulaması lazım. HDP'nin de KCK operasyonları yapıldığı dönemde yürüttüğü yaklaşım ile şimdi paralel yapıyla girdikleri ilişkiyi doğru anlamaları lazım" 

değerlendirmesinde bulundu.
Davutoğlu, paralel yapının bürokraside, siyasi iradeden bağımsız, ayrı bir paralel yapı kurmak istediğini anlatarak,

 "İmam, hoca, cemaat tüm tabirleri de kirletildi. Bu yapının saf inanmış kesimlerini, doğru hak bir çaba var diye desteklemiş kesimlerini tenzih ederim" diye konuştu.

"Koltuğu terk etmem gerekirse..."
Koltukların gideceğini, insanların yaptıklarıyla anıldığını vurgulayan Davutoğlu, şunları dile getirdi:

"O konuda da bir kaygım yok. Yani 5 ay önce, 4 ay önce Başbakanlığın gereğini yaparken bunu tartışmazdım.
 Şimdi seçim için tartışıyorum.
  Seçimden sonra Türkiye için doğru olan bir şey yapmak için bu koltuğu değil, binlerce daha güç ve kudret barındıran bir koltuğu terk etmem gerekirse Allah ve millet şahit olsun, bir saniye bile düşünmem. Doğru olan ne ise onu yaparım.


Davutoğlu, Kanal 24'teki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin kendilerinden önce orta alt grubu ülkeler arasında bulunduğunu, AK Parti döneminde ise 11 bin dolarla orta üst grubu ülkeler arasında yer aldığının altını çizdi. Davutoğlu, 14-15 bin dolar civarında ise yüksek gelir grubu ülkeler arasına gireceklerini bildirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da hesap bilmediğini savunan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bir rehber tutacağım Kılıçdaroğlu'na, benim özel bir arkadaş, alacak Kılıçdaroğlu'nu elinden şöyle önce bir Marmaray'a indirecek, tünelden karşıdan karşıya kıtalararası bir seyahat yapacak. Sonra soracak 'Kemal bey 12 yıl önce var mıydı böyle bir şey?' Tabi 12 yıl önce İstanbul'u biliyor muydu onu bilmiyorum. Sonra alacak onu Avrasya Tüneli'ne indirecek, sonra gidecek yine elinden tutup 17 bin kilometre bir arabaya bindirip, ceza niyetine değil ödül niyetine, 17 bin kilometre duble yoldan onu geçirecek. Sonra bir Konyalı olarak davet ediyorum, İstanbul'dan binecek hızlı trenle Ankara'ya gelecek, Ankara'da binecek Konya'ya hızlı trenle keyif içerisinde gidecek. Sonra soracağız 'Kemal bey, Türkiye'yi bırak hızlı trenle seyahat etmeyi, hızlı tren lafını edebilir miydi AK Parti geldiğinde?' Bu paralar nereye gitti diyorsun ya işte burada.
Sonra yeşil, ağaç falan, bunlara dönük ilgilerinden bahsederler hep, 3,5 milyar fidanı Kılıçdaroğlu'na tek tek saydırmak lazım. Elinden tutacaksın bak bu sarı çam ağacı, bu şu ağaç, Türkiye'de 3,5 milyar fidan ve iddiamız; dünyada ne kadar insan varsa o kadar fidan olacak. 7 milyara kadar çıkaracağız bunu. Sonra alacaksınız Kılıçdaroğlu'nu uçağa bindireceksiniz Türkiye'nin, Iğdır'da, her ilimizde, Batman'da vesaire her yerde uçakla götüreceksiniz, uçağın içerisindeki insanlara soracaksınız, '12 yıl önce siz uçak nedir bilir misiniz ey vatandaşlarım?' Kılıçdaroğlu duysun diye. Dolayısıyla ben hazırım, Kılıçdaroğlu'na bir rehber vereceğim, Türkiye'de ne yapılmış 12 yıl içerisinde bir görsün.
Sonra gitmez ya fazla Kenya ile Somali'yi karıştırır, bir rehber daha vereceğim Türkiye'de eskiden kaç büyükelçilik vardı, şimdi kaç büyükelçilik var, şöyle bir gezsin hani bu paralar nereye gitti diye soruyor ya. Milletimiz biliyor. Kendi döneminde sosyal sigortalar hastanesinin ne olduğunu biliyor, şimdi biliyor."    
"Vaat edip yapmamak, yalanın bir türüdür"
Ahmet Davutoğlu, CHP'nin bin 500, HDP'nin de bin 800 lira asgari ücret vaat ettiği hatırlatılarak, "Neden konforlu bir siyaset seçerek siz de 3 bin lira açıklamadınız" sorusunu yanıtlarken, 8 Haziran'da iktidarda kendileri olacağı için bu tür söylemlerde bulunmadıklarını belirtti. Davutoğlu, ayrıca yalan söylememek gerektiğini vurguladı. Bilerek asla yalan söylemediğini ifade eden Davutoğlu, bu tür vaatlerle ekonominin nereye geleceğinin bilindiğini kaydetti. Davutoğlu, vaat edip yapmamanın yalan söylemenin bir türü olduğunu vurguladı.
Göreve geldiklerinde bütçe açığının GSMH'ye oranının yüzde 10,8 olduğunu bugün ise yüzde 0,7 olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin bütçe açığı bakımından dünyanın en iyi ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. Davutoğlu, "İddiamız şu, bu sözü veriyorum ben, bunu orta vadeli programa koyduk, bütün açıklamalarımda söyledim, şimdi de söylüyorum 2017'de bütçe fazlası vereceğiz biz" dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatlerinin maddi karşılığının 150 milyar lira civarında olduğunun altını çizen Davutoğlu, bu rakamın yüzde 10 bütçe açığı anlamına geldiğine işaret etti. Ahmet Davutoğlu, 12 yılda yapılan hizmetin halk tarafından görüldüğünü vurguladı. Davutoğlu, "En kolay harcanan veya speküle edilen şey; sizin kazanmadığınız paradır. Yani alnınızın terini şöyle bir döktüğünüz zaman üzerine titrersiniz. Neden biz şimdi bu ülkenin üzerine titriyoruz; hem çok sevdiğimiz için ama gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bu başarıları biz riske eder miyiz?" görüşünü dile getirdi.
"Bizim konforlu değil, doğru siyaset üretmemiz lazım" diyen Davutoğlu, muhalefetin vaatlerinin hesabını halkın zaten yapacağını bildirdi.
Sosyal yardımlarla ilgili kendilerine yapılan eleştirilere değinen Davutoğlu, muhalefetin yapmayı taahhüt ettiği sosyal yardımları kendilerinin çoktan yaptığını anımsattı ve muhalefetin gelişmeleri takip etmediğini söyledi.
Ahmet Davutoğlu, "Bir açık artırma var, konforlu siyasetin şeylerini ortaya koyuyorlar. Ben gerek HDP'nin gerek CHP'nin bildirgelerini okuduğumda veya herhangi birisi okuduğunda zihninde bir Türkiye tablosu canlanmıyor. Canlanan şey; insanları nasıl kandırabilirim, nasıl oylarını alabilirim" dedi.
Davutoğlu ayrıca, ekonomiyi güçlendirdiklerini, vesayetle, darbe teşebbüsleri, e-muhtıralarla, paralelcilerle, Geziciler ve dünyada adalet anlayışlarına karşı çıkan bir sürü nifak tohumları ile mücadele ettiklerini vurguladı.
Ahmet Davutoğlu, bazı köşe yazarları ve ekonomistlerin hükümeti popülist politika yapmakla suçladığını anımsatarak "başbakanı pijama ile karşılamaya alışmış" bazı medya mensuplarının benzer başbakanlar gelsin diye muhalefetin vaatlerini "halka dokunan vaatler" diye manşet yaptığını söyledi. Davutoğlu, tek meselenin AK Parti'nin sağladığı yükselmeyi durdurmak olduğunu kaydetti.
Milli projeler
AK Parti ile diğer partilerin seçim beyannamelerini karşılaştıran Davutoğlu, "Bizim hedefimiz, bu bir vizyon. Diğer partilerin böyle bir vizyonu yok" dedi.
Davutoğlu, bu doğrultuda sanayi sektöründen, artık Ar-Ge, tasarım ve markalaşmada kademe atlayıp, başkasının tasarımını üreten bir ülke olmaktan çıkıp Türk tasarımını yapması beklentisinde olduklarını bildirdi. Milli Muharip uçağın ardından önce 30 daha sonra ise 70 ve 90 kişi kapasiteli milli bölgesel uçak yapılması için hazırladıkları projeyi kamuoyuyla kısa süre sonra paylaşacaklarını ifade eden Ahmet Davutoğlu, "Milli tank, milli savaş gemisi zaten yürüyen projeler. 2023'e geldiğimizde savunma sanayimizde, uzay teknolojisinde yüzde yüz Türk mührü taşımayan bir şey olmayacak. İddiamız bu" diye konuştu.
Millileşmekten ülkeyi kapatmayı değil, dünyaya açarak potansiyeli ve imkanlarıyla kendi mührünü taşıyan ürünlere ulaşabilmeyi kastettiklerini belirten Davutoğlu, dünya ekonomisi gerilerken, kendilerinin bu iddiaları ortaya koyduğunun altını çizdi.
Ağrı'da yaşanan olaylar
"Ağrı'da yaşanan olaylarda terör örgütü PKK'nın elindeki silahı ateşliyor olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu da yanıtlayan Davutoğlu, çift üsluplu siyasetle ilgili bir sıkıntı olduğunu ve bu durumun HDP'de çok bariz görüldüğünü vurguladı.
Davutoğlu, "Türkiye'nin belli yerlerini dolaşıp barış güvercini gibi konuşacaksınız ama dönüp PKK'ya 'niye silahları bırakmıyorsun, ben burada siyaset yapıyorum' demeyeceksin. Olmayacak olan şey bu. Bu iki yüzlülükle Türkiye'de siyaset yapılamaz" diye konuştu. Kendilerinin seçim güvenliğini teminat altına alma görevi bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Ağrı'daki olay tekerrür ederse bir an bile tereddüt etmeden aynı tedbiri yine alırız. Ben ilgili bütün güvenlik birimlerinden bilgi aldım. Bir şey konuşuyorsak bunun bir karşılığı var. Birisi ağaç dikme şenliği yapıyoruz dediği sırada dağdan herhalde oyuncak silahlarla değil, silahlarla birileri iniyor, o şenliğe geliyor ve bu barışçıl oluyor ama orada halka baskı yapılmasını engellemek isteyen askerimizin oraya gitmesi bir provokasyon oluyor. Öyle mi?
Bu ülkede siyaset yapacaklarsa bilsinler ki bu ülkenin her santimetrekaresinde bizim askerimiz, emniyetimiz güvenliği sağlar. Bunun için kimseden izin almaz. Yapmazlarsa biz hesap sorarız. Bakan arkadaşlarım anlatıyor, saat 11.00'de bir sandıkta bütün oylar kullanılıyor, kapatılıyor. Açılıyor, tek bir partiye çıkıyor oylar. Bu mümkün mü? Esed rejiminde mümkün. Onun için ben bunlara Kürt Baas'ı diyorum. Çünkü aynı mantık. Gidiliyor o köy tehdit ediliyor. Çıksın Demirtaş önce böyle bir şeye karşı çıksın. Benim seçim bölgem Konya'da benim partimden birisi böyle bir şey yapsın, partiden atarım, onun Konya'da siyaset yapmasına izin vermem. Niye Demirtaş bunu söylemiyor? Niye Kadıköy'de konuşurken son derece liberal, Avrupa standartlarında bir demokrat ama Ağrı'da olaylar olduğunda konuşurken son derece otokratik bir örgütün sözcüsü. Ne olacaklarına karar versinler."
Kendilerinin bu tür provokasyonları zaten beklediklerini ve buna karşı da tedbirli olduklarının altını çizen Davutoğlu, "Bundan sonra da herhangi bir silahlı unsur seçim sonuçlarını etkileyecek şekilde halka baskı yaparsa her türlü tedbiri alırız" ifadelerini kullandı.
Başbakan Davutoğlu, HDP'nin barajı geçip geçmemesiyle ilgilenmediklerine işaret ederek, kendi yollarına bakacaklarını söyledi. Davutoğlu, "Ama ben başbakan oldukça Türkiye'nin her santimetrekaresinde bedeli ne olursa olsun, karşıma kim çıkarsa çıksın, siyaset de yaparız, bayrağı da dalgalandırırız. Baskıyla, terörle, bir şekilde Türkiye'nin gidişatını değiştirmeyi düşünen varsa yanılır. Biz bu ülkeyi başıboş bulmadık. Hiç kimseye de pabuç bırakmayız" dedi.
Yeni Türkiye sözleşmesinde "Çözüm Süreci"nden özellikle bahsetmediğini dile getiren Ahmet Davutoğlu, Çözüm Süreci'nin konjonktürel bir durum olduğunu ifade etti. "O metin 100 sene sonra okunduğunda da anlamı olan bir metin olsun diye kaleme alındığı için öyle, ihmal edildiği diye değil" diyen Davutoğlu, Çözüm Süreci'nin içinde demokratikleşme ve normalleşmenin olduğunu ve bunların da bu metinlerde yer aldığını anlattı.
Çözüm Süreci'nin kendileri için olmazsa olmaz bir hedef olduğunu belirten Davutoğlu, devletler etnik ve mezhep çatışmalarıyla kan kaybederken, çözüm sürecinin Türkiye'de kalıcı barışı inşa etme süreci olduğunu kaydetti.