YeniAnayasa

YeniAnayasa

1 Mayıs 2015 Cuma

ABD’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Freddie Gray davasında polisler cinayetten yargılanacak 02 Mayıs 2015 NEW YORK

ABD’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

02 Mayıs 2015 NEW YORK 

ABD'nin New York kentinde gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğine Baltimore'daki olaylar damgasını vurdu.


ABD'nin New York kentinde gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğine, Baltimore kentinde gözaltındayken hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray’in ölümü üzerine gündeme gelen polis şiddeti damgasını vurdu.
Union Meydanı’nda toplanan yaklaşık bin kişi, çalışma hayatındaki sorunlarının yanı sıra ülke genelinde çeşitli protestolara hedef olan polis şiddetine tepki gösterdi. ABD’de yaşayan birçok milletten grupların katıldığı programda bazı Türklerin de yer aldığı gözlendi.
Renkli kostümleri ve makyajlarıyla dikkati çeken kalabalık, Union Meydanı’na yaklaşık üç kilometre mesafedeki Foley Meydanı’na kadar demir barikatlardan oluşturulan parkur içinde yürüdü. Baltimore olaylarından sonra gösterilere karşı taviz vermeyeceğini açıklayan New York polisinin yol boyunca aldığı güvenlik önlemleri dikkati çekti. Yürüyüş boyunca polise karşı agresif bir tavır takınan yürüyüşçülerden biri gözaltına alındı.
Etkinlik boyunca ve yürüyüş sırasında “Adalet istiyoruz, Şimdi istiyoruz” ve “Adalet yoksa barış da yok” sloganları atıldı.
Bu arada, yürüyüşü insansız hava aracı ile görüntülemek isteyen bir kişiye polisin müdahale ettiği ve araca el koyduğu görüldü.


Freddie Gray davasında polisler cinayetten yargılanacak

02 Mayıs 2015 WASHINGTON

Baltimore'da gözaltında hayatını kaybeden Gray’in ölümüyle ilgili soruşturmada, olaya karışan polislerin cinayet suçuyla yargılanmasına karar verildi.


Baltimore kentinde gözaltındayken hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray’in ölümüyle ilgili soruşturmada, olaya karışan polis memurları hakkında, başta "cinayet ve kasıtsız adam öldürme" olmak üzere çeşitli suçlardan dava açılmasına karar verildi.
Baltimore Başsavcısı Marilyn Mosby, düzenlediği basın toplantısında, Gray'in ölümünün cinayet olduğuna kanaat getirildiğini ve polisin olayda ihmalkar davrandığını söyledi.
"Cezai kovuşturma başlatmak için elimizde makul sebepler var" diyen Mosby, polislerin Gray'a birbiri ardınca kötü muamelede bulunduğunu, haklı neden olmadan gözaltına aldığını, siyahi gencin araçta emniyet kemerini takmadan kelepçelendiğini ve yaralandıktan sonra kendisine tıbbi müdahale imkanı da tanımadığını kaydetti.
Mosby, Gray'in polis aracından dışarıya çıkarıldığında artık nefes almadığını ifade ederken, siyahi gencin ölümünün, aracın içinde emniyet kemersiz biçimde hareket ederken meydana gelen ölümcül bir yaralanmanın sonucu olduğuna inanıldığını dile getirdi.
Olaya karışan 6 polis memuruna, biri ikinci derece cinayetten olmak üzere suçlamalar yöneltildiğini açıklayan Mosby, polisler hakkında tutuklama emrinin çıkarıldığını bildirdi.
Obama: Adalet yerini bulmalı
Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Freddie Gray’e yönelik gerçeklerin ortaya çıkmasının hayati önem taşıdığını belirterek, "Adalet yerini bulmalı. Tüm kanıtlar sunulmalı. Suçlama yöneltilenler için de tabii ki hukukun üstünlüğü ve yargı süreci geçerli. Dolayısıyla, hukuk sistemimizin olması gerektiği gibi işlediğinden emin olmak istiyorum" dedi.
 Obama, Baltimore'da yapıcı ve özenli protestolar görmekten de memnun olduğunu dile getirerek, “Umarım, protestolarda şiddet içermeyen bu yaklaşım ve toplum ile diyalog devam eder" diye konuştu.
Karar sevinçle karşılandı
Karar günlerdir şiddet olaylarına sahne olan kentte sevinçle karşılandı.
Mosby'nin basın toplantını izlemek için Baltimore Adliye Binası önünde toplanan 100'ü aşkın insan, savcının "Cezai kovuşturma başlatmak için elimizde makul sebepler var" demesinin ardından zafer çığlıkları attı.
Bu arada, Gray ailesinin avukatı William Murphy, basına yaptığı açıklamada, ailenin karardan memnuniyet duyduğunu ifade etti.