YeniAnayasa

YeniAnayasa

1 Mayıs 2015 Cuma

Tüketicinin, 'SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın' gibi iletilere cevap verme yükümlülüğü yok. Sessizlik 'Ret' anlamı taşıyor 01 Mayıs 2015 BARTIN

'Tüketici mesajları yanıtlamak zorunda değil'

  01 Mayıs 2015 BARTIN 

TÜDER Genel Başkanı Küçük, "Tüketicinin, 'SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın' gibi iletilere cevap verme yükümlülüğü yok. Sessizlik 'Ret' anlamı taşıyor" dedi.


Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük,  yaptığı açıklamada, gönderilen reklam iletilerinin tüketicileri bunalttığını belirterek, bu kapsamda, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. 

Yeni dönemde, tüketici onayı dışında ticari elektronik ileti gönderilemeyeceğini hatırlatan Küçük, kanuna aykırı hareket edenlere değişen miktarlarda idari para cezası uygulanacağını belirtti.
Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ileti göndermeye devam etmek isteyen firmaların tüketiciden onay almak için yoğun çaba sarf ettiğine dikkati çeken Küçük, "Tüketiciler, kendilerini rahatsız eden firmalara onay vermesinler. Firmanın bu konudaki cazip promosyonlarını da dikkate almasınlar" dedi.
"Onay isteyen mesaja cevap yükümlülüğü yok"
Yasanın uygulamaya girmesiyle tüketicilerin cep telefonlarına "Kampanya ve bilgilendirme SMS'lerini almak istemiyorsanız bu numaraya çağrı bırakın ya da 'hayır' yazarak bu mesajı cevaplayınız" diye iletiler gönderildiğini belirten Küçük, şunları kaydetti:
"Firma burada tüketiciden onay istiyor ve tüketicilerimizin kafası karışıyor. Elektronik ticarette yeni dönemi başlatan kanunun yürürlüğe girmesiyle alıcılara gelmeye başlayan 'SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın' gibi iletilere tüketicilerin cevap verme yükümlülüğü bulunmuyor. Bu konuda 'sessizlik' ret anlamı taşıyor. Eğer onay almayan firmalar ileti göndermeye devam ederse suç işlemiş olacak ve tüketicilerimiz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına şikayette bulunabilecektir. Vatandaşlar, bu yasayla hormonlu kısa mesaj ve maillerden kurtulacak. Tüketiciler, firmaların gönderdiği,  kendilerini rahatsız eden mesajlar için şikayet hakkını mutlaka kullansın."
Şikayet Yolu
Öte yandan yürürlüğe bugün giren 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la vatandaşlar, kendilerinden onay alınmaksızın gönderilen e-posta ve kısa mesajlar ile yapılan otomatik aramalara ilişkin şikayette bulunabilecek.
Söz konusu hususları düzenleyen 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine aykırı davranarak onay almaksızın ticari elektronik ileti gönderen ve buna aracılık eden firmaların sorumlu tutulacağını vurgulayan Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, buna uymayanların bin ila 50 bin liraya kadar idari para cezası ile cezalandırılacağını söyledi. 
İdari para cezalarını verme yetkisinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ait olduğunun altını çizen Ergün, "Kendisinden onay alınmaksızın bu türlü ticari elektronik iletilere muhatap olan vatandaşların konuyu ceza vermeye yetkili olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirmeleri, bu firmalar açısından cezaya çarptırılmaları için yeterli olacaktır" dedi.
Ergün, şikayet yollarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Taslak yönetmeliğe göre şikayet başvuruları, alıcının ikametgahının bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapılır. Şikayet edilen hizmet sağlayıcının sicile kayıtlı merkezinin başka bir ilde bulunması halinde, bu başvuru ilgili il müdürlüğüne gönderilir. Şikayet başvuruları, yazılı olarak ıslak imzayla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden güvenli elektronik imza ya da mobil imza yoluyla il müdürlüğüne yapılabilir.
Ergün, şikayet başvurusunun, ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde yapılabileceği uyarısında bulundu.