YeniAnayasa

YeniAnayasa

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Vatikan Filistin'i devlet olarak tanıdı 13 Mayıs 2015 VATİKAN KUDÜS İspanya'dan Ermeni iddiaları önergesine ret

Vatikan Filistin'i devlet olarak tanıdı

13 Mayıs 2015 VATİKAN KUDÜS

Vatikan, Filistin'i devlet olarak resmen tanıdı.


Associated Press ajansının haberine göre,  Vatikan yönetimi bugün nihai şekli verilen ancak imzalanması gereken bir anlaşmada Filistin devletini resmen tanıdı. Bunun Vatikan ileFilistin devleti arasında müzakere edilen ilk yasal belge olduğu ve "resmi bir tanıma" anlamına geldiği belirtildi.
Vatikan, BM Genel Kurulu tarafından 2012 yılında Filistin devletinin tanınması yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılamıştı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın cumartesi günü Papa Franciscus ile bir araya gelmesi bekleniyor.
İsrail: Hayal kırıklığı içinde öğrendik
Bu arada, İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahson, basına yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail, Vatikan'ın Filistin’i tanıma kararını hayal kırıklığı içerisinde öğrenmiş bulunuyor" ifadelerini kullandı.
"Bu karar barış sürecini teşvik etmiyor. Ayrıca  Filistin yönetimini doğrudan ve ikili görüşmelere dönmekten uzaklaştırıyor" değerlendirmesinde bulunan Nahson, İsrail’inVatikan ve Filistin arasındaki anlaşmayı inceleyeceğini ve adımlarını buna göre belirleyeceğini kaydetti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın cumartesi günü Papa Franciscus ile bir araya gelmesi bekleniyor.



İspanya'dan Ermeni iddiaları önergesine ret

13 Mayıs 2015 MADRİD

İspanya Senatosu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını savunan bir önergeyi bugün görüşüp, yapılan oylama sonucunda reddetti.


Katalonya bölgesinde faaliyet gösteren Entesa adlı siyasi grubun 4 Mayıs'ta sunduğu önerge, bugün Senato'da yapılan oylamada 130 "hayır", 68 "çekimser" ve 14 "evet" oyla reddedildi.
İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi (PP), oylamada önergeye "hayır" oyu kullanan tek siyasi parti olurken,  ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile Katalonya Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CiU), Kanarya Koalisyonu, Asturias Forumu ve Navarra Halk Birliği partileri "çekimser" oy kullandı.
İspanyol hükümetine tavsiye niteliği taşıyan önergeye desteği ise Entesa ile Bask Milliyetçi Partisi, Birleşik Sol, Katalonya Cumhuriyetçi Solu ve Amaiur (bağımsızlık yanlısı Bask partisi) verdi.
Bu arada Senato'da yapılan görüşme sırasında söz alan PP'den Senatör Jose Maria Chiquillo, "Biz parlamento olarak kendimizi tarihçilerin veya mahkemenin yerine koyamayız. Sizler, bu soykırımı 22 ülkenin tanıdığını savunuyorsunuz. Ben de size 168 ülke tanımadı. Buna ne cevap verirsiniz? diyorum" şeklinde konuştu.
Chiquillo, İspanya olarak yapabileceklerinin Türkiye ve Ermenistan arasında "karşılıklı diyalog ve anlayışa destek vermek olduğunu" belirterek, "Soykırım öyle kolay ağza alınacak bir kelime değildir. Tarihi ve hukuki bir meseledir" ifadelerini kullandı. 
Öte yandan Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon da AA muhabirine yaptığı kısa değerlendirmede "İspanya'nın bu konuya önyargısız yaklaşması önemlidir. Umarım diğer AB ülkelerine de bir örnek olur" dedi.